Kuivatut pavut ovat yksi vegaanin ei-niin-hintavista proteiininlähteistä. Lähituotantoa suosivalle löytyy kotimaisia luomutuotettuja härkäpapuja, itse laitoin myös mukaan luomupapusekoitusta, jota löytyi pakastimestani. Kuivattuja papuja kannaatta liottaa ja keittää kerrallaan iso satsi ja laittaa pakkaseen odottamaan käyttöä. Tällöin papua on tarvittaessa helposti ja nopeasti saatavilla.

Härkäpapuja ohjeistetaan liottamaan runsaassa vedessä vähintää 8 tuntia, jonka jälkeen ne keitetään aluksi voimakkaasti 45-60 minuuttia. Valmiit pavut ovat pehmeitä ja musertuvat sormien välissä painattaessa.

Papujen sulavuutta voi edistää:

  • pidentämällä liotusaikaa 12 tuntiin
  • keittämällä aluksi 15 minuuttia kovalla lämmöllä ja vaihtamalla tämän jälkeen keitinveden
  • lisäämällä keitinveteen sulamista edistäviä mausteita kuten kokonaisia fenkolin-, korianterin-, tillin-, sinapin- tai kuminansiemeniä

(Inna Somersalo: Yllin kyllin - herkkuja isolle ja pienelle joukolle)

 

1240399994_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ohje on reilun kokoinen, riittää noin 8 hengelle. Itse käytin myös unkarilaista makeaa paprikatahnaa, mutta tätä tuskin joka keittiöstä löytyy.

2 rkl kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä
4 sipulia
2 tl sokeria
2 tl jeeraa
1 paprika
2 tuoretta punaista chiliä
500 g luomutomaattimurskaa
3-4 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
liotettuja ja keitettyjä papuja
2 tl tomaattipyrettä
2 tl jauhettua korianteri
suolaa ja mustapippuria
muutamia tippoja tabascoa

Pilko sipuli, paprika ja tuoreet chilit. Kuullota sipuleita muutama minuutti öljyssä jeeran ja sokerin kanssa. Lisää pilkottu paprika sekä tuore chili ja sekoita muutaman kerran.

Lisää kattilaan 500 g tomaattimurskaa, vesi ja kasvisliemikuutiot. Anna kiehua noin viisi minuuttia.

Lisää joukkoon pavut, tomaattipyre ja mausta korianterilla, suolalla, mustapippurilla sekä tabascolla makusi mukaan. Anna hautua hetki.

Tarjoile bulgurvehnän tai täysjyväohran kanssa.