Pidän perinteistä. Varsinkin perinteistä, joihin liittyy ruuanlaittattamista ja leipomista sekä tuotoksiensa maistelua. Ensimmäistä kertaa kokeilin tehdä perinteisiä vappuruokia vegaaniruokavalioon soveltuvina versiona. Simaakin olisi halunnut tehdä, mutta valitettavasti heräsin vappuun sen verran myöhässä, ettei ollut aikaa sen valmistumiseen.

Vapun perinneruuista muodostui keittiössäni seitanmakkaraa, perunasalaattia ja munkkeja. Uppopaistaminen on tähän asti kuulostanut minusta pelottavalta puuhalta, mutta positiivisen kokemukseni jälkein intoilin jo uppopaistettujen falafelien tekemisestä hamassa tulevaisuudessa.

1241186748_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Seitanmakkaraa ja perunasalaatttia

Seitanmakkara (lähteenä käytetty kirjaa Yllin Kyllin - herkkuja isolle ja pienelle joukolle)

2,5 dl gluteenijauhoja
1,25 dl soijajauhoja (kirjan ohjeessa oli käytetty soijaruohetta)
1,25 dl gram- eli kikpapujauhoja
0,5 dl oluthiivahiutaleita
0,25 tl kanelia
2 tl paprikajauhetta
0,5 tl jeeraa
0,25 tl sinappijauhetta
0,25 tl vastajauhettua mustapippuria
1 tl suolaa
0,5 dl kylmäpuristettua luomuoliiviöljyä
2,5 dl vettä
0,6 dl tomaattipyrettä
0,3 dl soijakastiketta
3 valkosipulin kynttä hienonnettuna

Sekoita kuivat aineet keskenään toisessa kulhossa ja muut aineet (vesi, oliiviöljy, tomaattipyre, soijakastike ja valkosipuli) keskenään toisessa kulhossa. Lisää nesteseos jauhoseoksen joukkoon. Sekoita tasaiseksi seokseksi. Tarvittaessa lisää vettä 1 rkl kerrallaan.

Jaa taikina kahdeksi pitkäksi pötköksi. Kääri pötköt folioon ja leivinpaperiin ja asettele saumakohta alaspäin uunipellille. Paista 150-asteisessa uunissa noin 1,5 tuntia. Jäähdytä, kääri tiukasti muovikelmuun ja anna maustua jääkaapissa yön yli Leikkaa ohuiksi siivuiksi.

Perunasalaatti

noin 500 g luomuperunoita
2 dl soijajukurttia
1 dl vegaanista majoneesia (Plamil)
2 tl sinappia
1/2 tl suolaa
1 tl sokeria
1 punasipuli
1 maustekurkku tai noin 1 dl herkkukurkkuviipaleita
2 omenaa

Pilko perunat pieniksi kuutioiksi ja keitä kypsiksi. Itse syön perunani aina kuorineen, mutta jos et jostain syystä pidä perunoiden kuorista, niin kuori perunat ennen pilkkomista. Pieninä paloina perunat myös kypsyvät nopeammin ja sähkö kuluu vähemmän. Tämän takia suosin pilkkomista ennen keittämistä.

Pilko punasipuli, maustekurkku ja omena mahdollisimman pieniksi paloiksi ja sekoita jukurttiin. Lisää majoneesi ja mausteet. Sekoita. Lisää keitetyt perunapalat joukkoon. Sekoita salaatti ja anna imaytyä vähintään pari tuntia ennen tarjoilua.

1242458573_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ohjeeseen puristin lisäksi yhden sitruunan mehun. Vihjeen sitruunamehun maistuvuutta lisäävään vaikutukseen löysin eläinoikeusfoorumilta.

Munkit (lähteenä käytetty kirjaa Härkäpapua sarvista - Herkullista kasvisruokaa läheltä)

(1 sitrunaan mehu)
2,5 dl kädenlämpöistä kauramaitoa
25 g hiivaa
0,75 dl sokeria (täysruokosokeria)
0,5 tl suolaa
2 tl jauhettua tai rouhittua kardemummaa
6-7 dl vehnäjauhoja (itse korvasin muutaman desilitran täysjyvävehnäjauhoilla)
1 rl kylmäpuristettua rypsiöljyä
öljyä kypsentämiseen

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri ja suurin osa jauhoista. Alusta taikinaan öljy ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa hetki. Kohota taikinaa peitettynä keksinkertaiseksi noin 30 minuuttia.

Tee taikinasta mieleisesi kokoisia pullia ja paina sormilla pullaan reikä, niin että pullasta tulee rinkilän muotoinen. Ohjeessa sanotaan, että taikinasta tulisi noin 24 munkkia, mutta omasta mielestäni sopivan kokoisina niitä tuli 12 kappaletta.

Kuumenna öljy padassa. Öljyä on riittävästi, kun munkit mahtuvat vapaasti uimaan siinä. Kokeile kuumuus vaalealla leivänpalalla (öljy on tarpeeksi kuumaa, noin 180-asteista, kun leipä ruskistuu minuutissa). Paista munkkeja muutama kerrallaan noin 3 minuuttia per puoli. Käännä munkit, kun alapinta on saanut kauniin värin. Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.

Pyöräytä munkit lämpimänä sokerissa - jäähtyneen munkin pintaan sokeri ei tartu.